kinderboeken

Nieuw op de boekenplank – Kinderboeken

  • Bericht auteur:
  • Bericht reacties:0 Reacties

Van alles twee – Martine Delfos (2000) – 4+

Een boek voor jonge kinderen rond de echtscheiding van hun ouders en problemen met de verblijfsregeling. Het kan helpen om uit te leggen wat er gebeurt en om dingen bespreekbaar te maken. Dingen als de veranderingen, loyaliteit naar mama en papa, verandering in het gedrag van de kinderen en schuldgevoel komen aan bod. Naast het verhaal van Sterre en Jordi staat er op iedere pagina uitleg voor de ouder. 

 

Ik woon in twee huizen – Marian De smet (2008) – 4+

Een verhaal over Nina die soms bij mama woont en soms bij papa. Vroeger zagen papa en mama elkaar graag, maar als ze ruzie maken is Nina bang. Mama en papa zijn veranderd en dat vindt Nina niet leuk. Er wordt altijd wel iemand en iets gemist. Soms is het ook wel fijn om in twee huizen te wonen. 

Papatijd – Marta Altés (2019) – 3+

Papatijd!

Een boekje over tijd. En papa. Papa praat de hele dag over tijd, maar volgens mij weet ik veel meer over tijd dan hij. Is vijf minuten lang of kort? Terwijl er geen tijd voor is, kunnen we toch heel veel doen. 

 

Soms woon ik bij mama en soms woon ik bij papa – Melanie Walsh (2014) – 3+

Een boekje over scheiding voor de allerkleinsten. Met flapjes die ze kunnen omdraaien. Aan de ene kant het huis van mama met roze voordeur en gele muren. Achter het flapje het appartement van papa met bloemetjesbehang. 

Misschien is doodgaan wel hetzelfde als een vlinder worden – Pimm Van Hest (2018) – 3+

Misschien is doodgaan wel hetzelfde als een vlinder worden

Christiaan wandelt met opa in het park en ze spreken samen over de dood. Wanneer gaat iemand dood? Wat is er na de dood? Ben je bang van de dood?
 

De visjes van Océane – Nathalie Slosse (2019) – 2+

De visjes van Océane

Zelfdoding uitleggen aan een kind lijkt een onmogelijk zware opdracht. Dit boek wil en kan je helpen bij dit moeilijke gesprek. 
De opa van Océane heeft een mooi aquarium met kleurrijke vissen. Alleen Vinnie ziet er soms ongelukkig uit. Op een dag springt hij zelfs uit het aquarium. Océane is verdrietig en praat met opa. Hoe moet het nu verder met Drupje en de andere visjes? 


Kamil, de groene kameleon – Danielle Stegginck (2009) – 4+

Boekje voor kinderen die in de thuissituatie te maken hebben met ruziënde ouders waarbij ze getuige kunnen zijn van geweld.
Het verhaal gaat over Kamil, de groene kameleon. Kamil heeft een blauwe vader en een gele moeder. In het verhaal worden de gevoelens van Kamil beschreven wanneer zijn ouders steeds meer ruzie krijgen met elkaar over hun verschillende kleuren. Gevoelens van angst, verdriet en boosheid lopen door elkaar. Kamil raakt ervan in de war en heeft het gevoel dat hij het nooit goed kan doen voor allebei. Uiteindelijk komt Kamil bij een grote, wijze kameleon terecht die hem uitleg geeft over de verschillende gevoelens en antwoord probeert te geven op de vragen die hij heeft. Op deze manier komen thema’s als echtscheiding, machteloosheid en schuld aan de orde. De grote, wijze kameleon kan Kamil geen oplossing geven voor zijn situatie, maar door de uitleg en de steun voelt Kamil zich wel een beetje beter.


Per ongeluk – Nathalie Slosse – 4+

Per ongeluk

De vrolijke stemming bij de vijver slaat helemaal om wanneer Snuiter per ongeluk een van de eieren van mama Eend laat vallen. Snuiter is bang voor de gevolgen. Hij schaamt zich ook. Wat zou hij graag de tijd terugdraaien. Maar wat gebeurd is, is gebeurd. Gelukkig krijgt Snuiter de kans om het goed te maken et de eendjes en helpt iedereen elkaar verder. 
Een herkenbaar verhaal over onbedoeld schuldig zijn en de worsteling voor zowel slachtoffer als veroorzaker om hiermee om te gaan. 

Vaarwel, mijn boekje vol herinneringen – Nathalie Slosse


Een invulboekje waarmee kinderen zelf aan de slag kunnen. Herinneringen zorgen ervoor dat de dierbare persoon die je verloren hebt toch een beetje verder leeft. Zo ontstaat een tastbaar aandenken om vandaag en in de toekomst te koesteren. 

Wist je dat? 

Je nog veel meer kinder- en jeugdboekentips vindt over scheiding/relaties, jong partnerverlies en nieuwe gezinnen

Je via onze webshop ook heel wat boeken kan bestellen?

Je via de code “Odos” 10% korting krijgt op deze boeken bij Lannoo?

 

 

 

Geef een reactie