Je bekijkt nu PERSBERICHT

PERSBERICHT

  • Bericht auteur:
  • Bericht reacties:0 Reacties

Memorandum “Krachtig na jong partnerverlies” stelt beleidsaanbevelingen voor ter verbetering van het statuut van jonge weduwen en weduwnaars.

 

Leuven, 14 mei 2024 – Nu de parlementen hun werkzaamheden voor deze legislatuur hebben beëindigd en politici zich opmaken voor de verkiezingscampagne, vindt Odos vzw (Ouders die opnieuw starten) dat het tijd is om hen opnieuw te wijzen op de problematiek waar jonge weduwen en weduwnaars dagelijks mee te maken hebben. Dit in de hoop dat er tijdens de komende vijf jaar verder kan rond gewerkt worden.

 

De vzw van en voor ouders in een niet-conventioneel gezin deed ook in 2019 al 10 beleidsvoorstellen. Een aantal van deze voorstellen werd ook gerealiseerd. Zo werd de overgangsuitkering verlengd van 12 of 24 maanden tot 18, 36 of 48 maanden, werden de cumulplafonds voor werkenden met kinderen opgetrokken zodat zij een beetje meer kunnen werken, werd het rouwverlof na verlies van een partner uitgebreid van 3 naar 10 dagen en werd het groeipakket dat vooral halfwezen sinds 2019 erg benadeelde weer verhoogd.

 

Het nieuwe memorandum, dat tot stand kwam met de hulp van vele ervaringsdeskundigen en experten, biedt een uitgebreide kijk op de uitdagingen waarmee mensen na jong partnerverlies worden geconfronteerd en stelt concrete maatregelen voor om hun situatie te verbeteren. Want ondanks de veranderingen die er kwamen, is er nog steeds veel werk te doen. In heel veel domeinen zijn er nog verbeteringen mogelijk.

 

In dit document lees je Odos’ voorstellen met betrekking tot het overlevingspensioen en de overgangsuitkering, de fiscaliteit, werk, het groeipakket en de erfbelasting. Weduwen en weduwnaars komen niet alleen in contact met de overheid, bij een overlijden zijn ook nog heel wat andere diensten betrokken. Ook daar loopt het niet altijd helemaal zoals het zou kunnen. Denk aan de banken, de vrederechters en de verzekeringsmaatschappijen. Tot slot ziet Odos mogelijkheden om de begeleiding van rouwende partners en kinderen anders aan te pakken.

 

Via de www.odos.be/web/memorandum kan het memorandum worden gedownload.

 

 

Info over Odos – Ouders die opnieuw starten

 

Odos is een Vlaamse vereniging die de problematiek behandelt van ouders die er na een scheiding of na het overlijden van een partner alleen voor staan.

Mensen die hun partner verloren kunnen bij Odos terecht voor:

* Begeleiding van A tot Z, van voor tot lang na het overlijden;

* Hulp doorheen het administratieve, financiële en juridische kluwen;

* Familiale bemiddeling wanneer er conflicten ontstaan;

* Rouw- en verliescounseling;

* Contact met lotgenoten

 

Contact

Voor meer informatie over het memorandum, de beleidsvoorstellen, getuigenissen en hoe u betrokken kunt worden, kunt u contact opnemen. 

 

Geef een reactie