Verblijfsregister niet langer dode letter voor Leuvense co-ouders

Wat is het verblijfsregister ook al weer?

Sinds februari 2016 is het verblijfsregister ingevoerd. In dit register kan de gedeelde huisvesting van minderjarige kinderen geregistreerd worden. Zo kunnen kinderen, die niet gedomicilieerd zijn in een bepaalde gemeente, maar er wel verblijven, van bepaalde (al dan niet financiële) voordelen genieten, die aan het verblijf zijn gekoppeld. Het gaat bijvoorbeeld over lagere tarieven bij sportkampen of toegang tot buitenschoolse opvang. Het gaat over kinderen, die bijvoorbeeld één week bij de mama wonen en één week bij de papa, maar slechts bij één van beiden officieel kunnen ingeschreven zijn.

 

De praktijk

Het verblijfsregister is zonder meer een goed initiatief. Helaas bleek na een eerste evaluatie vorig jaar dat er gemiddeld slechts 5 kinderen per gemeente geregistreerd werden in het register. Dit is wat we toen schreven:

heel veel ouders zijn niet op de hoogte van het bestaan van het verblijfsregister. En als ze wel op de hoogte zijn, botsen ze op gemeentediensten die niet weten waar het precies over gaat. Deze verhalen zijn talrijk. Heel markant is het ook dat als je op de website van de grootste steden (Brussel, Hasselt, Leuven, Antwerpen, Gent en Brugge) als zoekterm “verblijfsregister” intikt, je geen enkel resultaat krijgt.

Een voorbeeldje uit de praktijk: Leuvense ouders krijgen van de stad een gratis buskaart voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. Een aantal andere gemeenten heeft niet zo’n derdebetalersregeling met De Lijn. Als dus ouders co-ouderschap hebben, één van de ouders woont in Leuven en de andere ouder is samen met de kinderen gedomicilieerd in zo’n andere gemeente, dan hebben deze kinderen geen recht op een buskaartje.

Wie Odos kent, weet dat we er niet van houden om enkel te benoemen wat niet goed gaat. We pakken graag de dingen daadwerkelijk aan zodat we echt iets kunnen betekenen voor de ouders. En waar kan je dan beter beginnen dan in je eigen thuisstad.

 

Goed nieuws

We kunnen jullie vandaag goed nieuws brengen.

  1. Na overleg met de Lijn krijgen nu ook ouders met co-ouderschap een gratis buspasje van de Lijn (-12). Men is momenteel bezig met de administratieve afhandeling hiervan en deze ouders zullen binnen enige tijd het pasje in de bus krijgen.
  2. Ouders met co-ouderschap kunnen een attest verkrijgen in het stadskantoor waardoor hun kinderen net als Leuvense kinderen genieten van voordeeltarieven in gemeentelijke zwembaden, museum M, UIT-pas, enz…

Concrete informatie over welke voordeeltarieven het precies gaat, is op dit moment nog niet beschikbaar op de website. Maar hier wordt aan gewerkt.

 

Wat moet je doen?

  1. Registratie in het verblijfsregister. De ouder bij wie het kind niet gedomicilieerd is, geeft het gedeeld verblijf van de kinderen aan op het stadskantoor (via een afspraak “verhuis na politiecontrole”). Voor de registratie heb je ofwel het gezamenlijk akkoord van de ouders (EOT, ouderschapsplan) ofwel een vonnis nodig waarin de gedeelde huisvesting van de kinderen vermeld wordt.
  2. Vraag het attest aan.

We hopen natuurlijk dat andere steden en gemeenten snel dit voorbeeld zullen volgen.

Vragen en concrete voorbeelden zijn steeds welkom. Aarzel niet ons te contacteren!

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*