Je bekijkt nu Het belang van kinderen in de EOT-overeenkomst

Het belang van kinderen in de EOT-overeenkomst

  • Bericht auteur:
  • Bericht reacties:0 Reacties

Het zat al even in de pijplijn maar sinds vorige week is het definitief: in de EOT-overeenkomst moeten ouders nu verplicht opnemen hoe ze rekening hebben gehouden met de belangen van hun minderjarige kinderen. De belangen van de kinderen worden op die manier centraler gesteld. Dit geldt vanaf 8 april voor alle EOT’s, ouderschapsplannen en bemiddelingsakkoorden.

 

EOT

Bij een echtscheiding met onderlinge toestemming maken de ex-partners zelf afspraken over alle aspecten van hun relatiebreuk. Dit gaat over de vereffening-verdeling van alle goederen en schulden, de verdeling van de gezinswoning, de verblijfsregeling en een kostenregeling voor de kinderen. Pas wanneer er een akkoord is over dit alles, kan deze EOT-overeenkomst aan de rechter worden voorgelegd die de scheiding zal uitspreken en de afspraken zal bekrachtigen. 

Vanaf nu moeten ouders niet alleen de regelingen zelf beschrijven. In de overeenkomst moeten ze ook bepalen hoe er rekening werd gehouden met het belang van het minderjarige kind. Op die manier wordt het belang van het kind centraal gesteld in de bespreking. Zo kan de overeenkomst bepalen of een regeling al dan niet in overleg met de kinderen is gebeurd, of er rekening werd gehouden met bepaalde hobby’s, de nabijheid van school en familie,… en hoe er rekening gehouden werd met hun leeftijd. 


Bemiddelingsakkoord

De verplichting is ook van toepassing bij gerechtelijke en buitengerechtelijke bemiddelingsakkoorden. Concreet vermeldt het bemiddelingsakkoord dat de bemiddelaar de aandacht van de partijen heeft gevestigd op het belang van het kind. Het bemiddelingsakkoord moet ook verduidelijken op welke wijze rekening werd gehouden met dat belang. Ontbreekt de vermelding, dan kan de rechter vragen om het akkoord aan te vullen.


Odos

Het goede nieuws is dat er voor de ouders die bij Odos komen voor hun overeenkomst niets verandert. Wij vermeldden al enkele maanden uitgebreid hoe de kinderen betrokken waren bij het maken van afspraken. Soms komen de kinderen zelf eenmalig langs voor een gesprekje met de bemiddelaar. Belangrijk om te weten is dat ze zelf niet moeten kiezen of beslissen. Er wordt hen absoluut niet gevraagd bij welke ouder ze het liefst willen wonen. Het gaat over wat zij belangrijk vinden bij de verblijfsregeling. Op basis van die, nuttige en soms voor de ouders heel verrassende informatie, kunnen de afspraken nog beter op maat geformuleerd worden. 

Geef een reactie