Kinderboeken

Haye VAN DER HEYDEN, (2009), “Het geheim van de gebroken ruit”

Sems ouders zijn gescheiden. Hij praat er alleen over met Lila, zijn nieuwe buurmeisje. Dan doet zijn moeder ineens weer vrolijk. Is ze soms verliefd? Sem schrikt zich dood als hij de nieuwe liefde van zijn moeder ontmoet, ze heet Angela! Niemand mag het weten, behalve Lila, anders gaan ze hem vast pesten op school. Sem vertrouwt Angela helemaal niet. Als hij een avond met haar alleen is, krijgen ze een knallende ruzie die eindigt in het ziekenhuis.

 

Ruth SYMES, (2000), “Gezocht: moeder”

Gezocht: Moeder

Sinds een auto-ongeval waarbij mama sterft en zus Gem in een rolstoel belandt, woont Anna samen met haar papa en zus. Toen was ze 5, intussen 13, een puber die worstelt met haar eerste verliefdheid. Wat zou het fijn zijn een moeder te hebben die vlechten kan maken en waarmee ze kan praten over de jongens. Gem en Anna doen papa een advertentie cadeau. Samen ontmoeten ze enkele kandidaat-nieuwe moeders, maar die ontmoetingen lopen niet allemaal even vlot. Soms vind je wat je zoek onverwachts en dichterbij dan je denkt.

 

Hetty VAN AAR, (2009), “For girls only. Mama heeft een nieuwe vriend (Waar is Eline?)”

For Girls Only! - Waar is Eline?

Eline heeft er genoeg van. Eerst was mama nooit thuis, tenminste, bijna nooit. En nu brengt ze opeens haar nieuwe vriend Stefan mee, een grote griezel. Help! Hoe komt Eline van hem af? Met de hulp van haar beste vriendinnen natuurlijk: Yelien, Ellen, Emma en Kato. Na Stefan komt Luc. Hij doet net alsof hij haar vader is. Maar ze heeft al een vader, een hele lieve, ook al doet mama alsof papa niet meer bestaat. Eline kan er niet langer tegen. In het diepste geheim stippelt ze een plan uit.

 

Hilde GERARD, (2011), “Pizza’s & gin-tonic”


Kirstin heeft het moeilijk. Haar vader kiest definitief voor zijn jongere vriendin en haar moeder vlucht weg in drank en feestjes. Kleine broer Pieter is alleen maar geïnteresseerd in zichzelf. En op school kan Kirstin maar niet ontsnappen aan de spot van populaire Margit en haar vriendinnen. Robbert is nieuw op school. Na de problemen op zijn vorige scholen wil hij hier in alle rust zijn diploma behalen. Maar daar denken Frank en Margit anders over. Ze hebben zo hun eigen plannen met Robbert. En ondertussen blijft hij zijn moeder missen. Stoere Robbert en stille Kirstin kruisen elkaar op school en worden als magneten naar elkaar getrokken. Het is het begin van een voorzichtige vriendschap en misschien wel meer. Maar daarvoor moeten ze eerst hun problemen aanpakken… Hilde E. Gerard laat twee bijzondere jongeren aan het woord in haar nieuwe jeugdroman. Een herkenbaar, doorleefd verhaal om in één ruk uit te lezen.

 

Gabi KRESLEHNER, (2010), “Voor altijd bestaat niet”


Totaal onverwachts besluiten de ouders van de vijftienjarige Charlotte om uit elkaar te gaan. Dat is het begin van een reeks gebeurtenissen die het leven van het meisje grondig door elkaar schudden. Ze verhuist, trekt samen met haar moeder en twee jongere broers in bij haar oma, blijft zitten en komt in een nieuwe klas terecht. Maar Charlotte doorstaat het allemaal: haar vader die niet meer in zijn kinderen ge?nteresseerd is, de vriendin van haar vader die zwanger is en haar moeder die een nieuwe man leert kennen. Charlotte smeedt nieuwe vriendschappen en wordt voor het eerst echt verliefd. Door vallen en opstaan leert ze het oude los te laten en het nieuwe te omarmen.