Je bekijkt nu Nieuw op de boekenplank – Kinderboeken

Nieuw op de boekenplank – Kinderboeken

  • Bericht auteur:
  • Bericht reacties:0 Reacties

Johanna KRUIT en Gerd STOOP, (2004), “Komt het nog goed?”

Mama en papa maken weer ruzie. Aan Sanne wordt niet gevraagd. Uiteindelijk gaan Sanne en mama drie weken naar zee en blijft papa thuis. Maar het is niet zo leuk aan zee als anders zonder papa. Op een avond vertelt mama dat papa moest nadenken, misschien wil hij wel scheiden. Of komt alles toch nog goed? 


Ann DE BODE, “Maar jij blijft mijn papa”

De papa en mama van An zijn niet meer getrouwd. Papa is in een ander huis gaan wonen. Om de twee weken gaat ze samen met broer Lars bij papa logeren. Op een dag komt er een vriend van mama op bezoek. An schrikt als ze dat hoort. Ze wil geen ander op papa’s plaats, ze zal wel eens zorgen dat die vriend snel weer verdwijnt. 

 

Bruce SANDERS, (2003), “Wat je moet weten over dood en sterven”

In dit boek wordt openhartig gepraat over de dood. Er wordt uitgelegd wat er gebeurt als er iemand sterft en hoe we een dode herdenken. Er wordt gepraat over hoe we ons voelen als iemand waarvan we houden sterft, en hoe we met die gevoelens om kunnen gaan. 

 

Bettie ELIAS en Greet BOSSCHAERT, (2004), “Altijd is voor altijd”

Niels bouwt een toren. Zo hoog als hijzelf. De toren is af, maar Niels is niet blij. Papa woont immers in een andere stad nu. Mama huilt in stilte. Niels is helemaal de kluts kwijt. Hij was toch voor altijd papa’s allerbeste vriend? Altijd is voor altijd, vindt Niels. En gelukkig vindt papa dat ook! 
Ontroerend verhaal over een jongen die vol verwarring ervaart hoe zijn eigen kleine wereld in twee stukjes uiteenvalt. 


Brigitte MINNE, (2002), “Heks en tovenaar”

Heks en Tovenaar zijn stapelverliefd op elkaar. Heks kijkt uren naar Tovenaar in haar glazen bol. Tovenaar tovert elke dag een cadeautje voor Heks. Op een grijze herfstdag trouwen ze. Een jaar later krijgen ze een tweeling: kleine Heks en kleine Tovenaar. Heks en Tovenaar houden veel van hun kinderen en het gezinnetje is erg gelukkig. Maar dan beginnen Heks en Tovenaar ruzie te maken. Tovenaar vindt dat Heks te veel toverspreuken prevelt. Heks krijgt het op haar zenuwen van Tovenaars toverstaf. De kinderen houden niet van deze ruzies. Op een dag gaat Tovenaar bij Heks weg. Kleine Heks en kleine Tovenaar missen hun papa heel erg. Maar wanneer ze een paar dagen bij Tovenaar logeren, verlangen ze opnieuw naar mama. Ze kunnen maar moeilijk wennen aan het idee dat ze nooit meer tegelijk bij mama én papa kunnen zijn.


Stefan BOONEN, (2009), “Een stuk voor mama en een stuk voor papa”

De ouders van Lander zijn net gescheiden. Lander brengt voor de eerste keer sinds de scheiding het weekend door bij papa. Die doet zijn bet om het gezellig te maken. Hij heeft een nieuw bed gekocht voor Lander en ze gaan samen roeien. Lander wil achteraf alles aan mama vertellen. Maar kan dat wel? 


Sylvia VANDEN HEEDE, (2007), “Een bed bij het raam”

Ontroerend verhaal over een jongetje dat ziet dat zijn mama niet meer beter wordt. 
Het nieuwe bed van mama is leuk. Boven het bed hangt een trapeze, net als in het circus. Toch is Stan verdrietig en een beetje boos. Mama is al lang ziek en ze wordt maar niet beter, kon hij maar een wens doen. 


Flore VERSCHUEREN, (2022), “Knopje en de maan”

Knopje en de maan vertelt het verhaal van een beer en een eekhoorn die een hechte band vormen. Wanneer de eekhoorn plots besluit uit het leven te stappen blijft de beer achter met allerlei vragen. Het boek toont aan hoe rouw voor iedereen anders is en hoe het soms moeilijk kan zijn om in deze maatschappij op een gezonde manier te rouwen. 


Melanie WALSH, “Soms woon ik bij mama en soms woon ik bij papa”

 

 

Een boekje over scheiding voor de allerkleinsten. Met flapjes die ze kunnen omdraaien. Aan de ene kant het huis van mama met roze voordeur en gele muren. Achter het flapje het appartement van papa met bloemetjesbehang. 


Kai LUFTNER & Katja GEHRMANN, (2013), “Ik mis papa”

Alles is hetzelfde en toch is alles veranderd. De papa van Jonas is gestorven en daar bestaan geen pillen voor, ook geen hele vieze. Ook de mensen doen anders. 
Een prentenboek dat zich ondanks het moeilijke onderwerp, het verlies van een ouder, ook richt op een positieve boodschap: hoezeer hij ook wordt gemist, de vader zal altijd voortleven in de kleine jongen zelf. 


Nathalie SLOSSE, (2012), “Toverdruppels”

Snuiter is verdrietig, want zijn vriend Grote Boom is ziek. Als hij begint te huilen verschijnt de tranenfee. Zij vangt zijn tranen op in een flesje. Zo ontdekt Snuiter dat tranen toverdruppels zijn waar de Tranenfee iets heel bijzonders mee kan. Snuiter helpt haar bij het verzamelen van meer toverdruppels want kleine en grote verdrietjes wachten op een beetje troost. 
Een vertederend verhaal met herkenbare situaties en wijsheid op kindermaat. Toverdruppels nodigt kleine kinderen uit om over verdriet en troost te spreken. Met achter in het boek een schatkist vol spelletjes en knutselopdrachtjes van de Tranenfee zodat niemand nog bang hoeft te zijn voor kinderverdriet en tranen. 

Wist je dat? 

Je nog veel meer kinder- en jeugdboekentips vindt over scheiding/relaties en jong partnerverlies

Je via de code “Odos” 10% korting krijgt op deze boeken bij Lannoo?

Je ook op onze webshop terecht kan voor heel wat boeken?

Geef een reactie