Je bekijkt nu Scheiding op Malta

Scheiding op Malta

  • Bericht auteur:
  • Bericht reacties:0 Reacties

Ik geniet op dit moment van een weekje vakantie op Malta. Door wat te lezen over het eiland en zijn geschiedenis ontdekte ik dit toch wel opmerkelijke wist-je-datje: Malta was het laatste EU-land waar je niet kon scheiden. 

Pas in 2011 heeft het parlement van Malta de wet goedgekeurd die scheiden legaliseert. Voordien moesten Maltezers naar het buitenland om te scheiden. Er bestond wel een procedure die het huwelijk kon annuleren, maar die was erg ingewikkeld en duurde gemiddeld acht jaar. Niet dat het nu zo eenvoudig is om er gescheiden te raken. Een van de voorwaarden is nog steeds dat je in de vijf jaar voorafgaand aan de start van de scheidingsprocedure minstens vier jaar apart hebt gewoond. 

Slechts 53% van de inwoners was voor het toestaan van scheidingen, zo bleek uit een referendum. In Gozo was een meerderheid zelfs tegen. In het erg katholieke land was de angst groot dat deze wet zou leiden tot een verzwakking van de gezinsstructuur. 

Op de eerste dag waarop echtscheiding mogelijk was, werden er direct elf aanvragen voor echtscheiding ingediend. Op 21 oktober 2011 werd de eerste echtscheiding uitgesproken door de rechtbank. Hierbij ging het om twee ex-partners die al 21 jaar gescheiden leefden. In het eerste jaar dat de wet van kracht was, werden 512 aanvragen gedaan voor echtscheiding. Daarvan werden er 247 door de rechtbank goedgekeurd.

Op dit moment zijn er nog slechts twee landen ter wereld waar je niet officieel kan scheiden: Vaticaanstad en de Filipijnen, al zette het laatste in 2018 stappen in de richting van een legalisatie.  

 

Geef een reactie