Toestemming om op reis te gaan?

De vakantie komt er aan. En samen met de vakantie de jaarlijks heel vaak gestelde vraag: “als ik met mijn kinderen op vakantie wil naar het buitenland, moet ik dan de toestemming hebben van de andere ouder?”

Het antwoord is heel eenvoudig en heel kort: nee, dat hoeft niet.

De reden waarom die toestemming niet nodig is, is heel simpel. Stel dat ex-partners elkaar niets meer gunnen. Het zou toch al te gek zijn dat je zolang de kinderen minderjarig zijn, nooit op reis zou kunnen. Ook bij wie de kinderen gedomicilieerd zijn, speelt geen enkele rol. Bijna altijd hebben beide ouders het ouderlijk gezag over hun kinderen, dat wil zeggen dat iedere ouder alleen kan beslissen om op vakantie te gaan. Net als bij ouders die nog wel samenleven één ouder gewoon alleen op reis kan gaan met de kinderen. Gezamenlijk ouderlijk gezag houdt automatisch de veronderstelling in dat de andere ouder akkoord is met een beslissing van één ouder, ongeacht of die ouders samenleven of niet.

En toch, op fora en op sociale media blijven velen hardnekkig beweren dat het wel moet. Helaas doen sommige advocaten nog steeds hetzelfde. Denken ze hiermee nieuwe rechtszaken uit te lokken wat dan weer goed is voor hun portemonnee? Of praten ze gewoon hun cliënten naar de mond? Of lopen ze heel wat jaren achter met hun informatie? Vóór 1995 werd een toestemming wel aangeraden, maar dat is intussen toch al een hele generatie geleden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is eveneens heel duidelijk:

Er bestaan geen Belgische of internationale procedures of formulieren die de ouderlijke toestemming voor reizen met minderjarigen vastleggen. Wanneer het kind reist met een ouder, staat het de ouders vrij om het akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening voor echt te laten verklaren door de gemeente, en deze schriftelijke toestemming mee op reis te nemen. Buitenlandse Zaken raadt deze schriftelijke toestemming aan wanneer het kind alleen, of in het gezelschap van andere personen dan zijn ouder(s) reist.

Voor ieder kind heb je wel een identiteitskaart (vanaf 12 jaar) of kidsID (jonger dan 12 jaar) nodig. Beide documenten moeten steeds bij het kind blijven. En natuurlijk moet je je ook houden aan de verblijfsregeling in de EOT of in het vonnis. Als je op reis wil in de periode dat de kinderen bij de andere ouder verblijven, moet je dus wel overleggen.

We pleiten er helemaal niet voor om zo maar naar het buitenland te vertrekken. Uiteraard is het veel beter als je de andere ouder even laat weten wanneer en naar waar je met vakantie gaat. Als de kinderen daar behoefte aan hebben, laat ze dan ook eventjes contact hebben af en toe met de thuisblijvers. Wel dromen we ervan de kwakkel van de schriftelijke toestemming uit de wereld te helpen, zodat iedereen zonder nodeloos gedoe kan genieten van zijn welverdiende vakantie!

4 Reacties

  1. Beste,ik ben nu 6j gescheiden via EOT. 4 kids, co-ouderschap, week/week regeling. Dochter van 16 weigert al meer dan 2j contact. De vader ondersteunt dit en informeert me niet over mijn dochter. Dochter is nu op reis naar Kroatie met Jongerentravel zonder mijn medeweten of toestemming. Kan dit zomaar ?

    • Waarschijnlijk heeft vader toestemming gegeven (omdat ze reist met iemand anders dan een ouder). Toestemming van één ouder is voldoende.
      Hij moet haar wel toelaten en zelfs stimuleren om contact met jou te hebben en hij moet je informeren. Als de verblijfsregeling niet gerespecteerd wordt kan je – iedere week opnieuw – klacht indienen. Na een aantal klachten kan je er mee naar de rechtbank.
      Ook haar school is verplicht om jou alle info te geven.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*