tip

5 tips voor jouw nieuw samengesteld gezin

  • Bericht auteur:
  • Bericht reacties:0 Reacties

Een nieuw samengesteld is geen kerngezin. Dat is een open deur intrappen. Als het geen kerngezin is, dan functioneert het ook niet als een kerngezin. En dan werken ook de dingen niet die wel werken in een kerngezin. Hoe pak je het dan wel aan als ouder of stiefouder?

Lees hieronder 5 tips die je meteen kan toepassen in jouw nieuw samengestelde gezin.

#tip 1: Ga nooit de concurrentie aan met de biologische ouder

Kinderen zijn erg loyaal. De band met hun ouders is ijzersterk, uniek en bijna onbreekbaar. Concurrentie voeren of de plaats innemen is een gevecht dat je nooit kan winnen. Bekijk waar jij als stiefouder een meerwaarde kan zijn.

 

#tip 2: Maak nieuwe tradities

Elk gezin heeft zijn eigen tradities. Het is zeker niet nodig om al je eigen gewoontes overboord te gooien en ook je partner of zijn/haar kinderen hoeven dat niet te doen. Maar het is wel belangrijk om ook in je nieuw samengesteld gezin nieuwe tradities te maken. Je zal zien dat het jullie band versterkt.

 

#tip 3: Geef erkenning aan de inspanningen van je partner

Het is niet vanzelfsprekend wat je partner voor jou en je kinderen doet. Hij of zij heeft voor jou gekozen en niet voor jouw kinderen. Toon dat je zijn of haar inspanningen ziet en apprecieert.

 

#tip 4: Je partner en jij maken de huisregels

Schermtijd, taakverdeling, bedtijd, uitgaan, zakgeld… allemaal op zich kleine zaken, maar het is belangrijk om ze vooraf te bespreken. Bespreek met je partner wat jullie vinden dat de regels moeten zijn en bepaal ze samen. Deel ze dan elk mee aan je eigen kinderen. Stiefkinderen regels opleggen zal sneller op weerstand stuiten.

 

#tip 5: Verwacht geen liefde van je stiefkind

Jij hebt niet gekozen voor de kinderen van je partner. Zij ook niet voor jou. Liefde, of een band van vertrouwen, moet groeien en kan je niet afdwingen.

 

Wat ook altijd hebt zijn goede afspraken van bij de start. Een stiefplan (of plusplan) kan deze afspraken bundelen. We helpen je hier graag bij. Neem vrijblijvend contact op of maak een afspraak voor meer info.

En tot slot nog een extra tip: je mag af en toe gerust eens vrij nemen als stiefouder en je eigen ding doen.

Geef een reactie