Je bekijkt nu Kan je een EOT wijzigen?

Kan je een EOT wijzigen?

 • Bericht auteur:
 • Bericht reacties:25 reacties

Jullie hebben samen een EOT gemaakt tijdens de echtscheidingsprocedure. Jullie hebben toen met de beste bedoelingen dingen op papier gezet in verband met de verblijfsregeling, vakanties, de kosten van de kinderen,…

Maar nu, enige tijd later, blijken die afspraken toch niet te werken zoals je verwacht had. Mogelijk worden de afspraken niet of onvoldoende nageleefd. De kinderen worden bijvoorbeeld te laat opgehaald of terug gebracht of er wordt te vaak geschoven in de vakantieperiodes waardoor plannen onmogelijk wordt.

Ook kan de persoonlijke situatie van (een van) de ex-partners veranderd zijn. Men ontmoet een nieuwe partner, men verhuist verder weg zodat dagelijks vervoer van en naar school niet meer mogelijk is, men verandert van job.

Daarnaast is natuurlijk de situatie van de kinderen van groot belang. Misschien werkt deze verblijfsregeling gewoon niet voor hen, zijn er te veel of net te weinig wissels, krijgen ze nieuwe hobby’s of willen ze hun vrije tijd anders invullen.

Kan de gemaakte overeenkomst nog gewijzigd worden of hang je eraan vast?

In tegenstelling tot de afspraken over de vereffening en verdeling, is het antwoord: ja, dat kan zeker!

Als jullie samen, in onderling overleg, de overeenkomst willen wijzigen dan kan dat. Er is geen wettelijke verplichting om die nieuwe afspraken op papier te zetten. Echter, op die manier wordt het moeilijk als er later discussies zijn. Het is dus sterk aan te raden om ze wel op papier te zetten en om ze vervolgens door de familierechtbank te laten bekrachtigen. Op die manier zijn ze afdwingbaar. Samen met de verblijfsregeling kan ook de kostenregeling herbekeken worden. En hieraan hangen dan weer fiscale gevolgen. Regel het dus niet eventjes snel aan de voordeur tijdens een wissel, maar neem je tijd en win voldoende informatie in. Tijdens een ouderschapsbemiddeling kunnen al deze aspecten rustig besproken worden.

Vaak is er echter maar één ouder die de regeling wil aanpassen. Ook dan kan bemiddeling een oplossing bieden. Als overleg niet mogelijk is, kan een ouder bij de familierechtbank eenzijdig een vraag tot wijziging indienen. Hij of zij moet aantonen dat er sprake is van gewijzigde omstandigheden die niet voorzien konden worden bij de totstandkoming van de overeenkomst. De rechter zal dan een beslissing nemen in het belang van het kind.

Heb je zelf vragen of wil je meer info, aarzel dan niet om ons te contacteren.

Dit bericht heeft 25 reacties

 1. michael heireman

  hallo,
  ik en mijn ex partner hebben een zeer goede verstandshouding. volgens ons EOT blijven de kinderen tijdens de week altijd bij de mama slapen. al anderhalf jaar werken we eigenlijk met co ouderschap maar hebben dat nooit laten aanpassen. Nu zouden we het fiscaal voordeel voor de belastingen willen opsplitsen.
  zou dat nu lukken voor inkomsten 2019 of moeten we eerst het EOT laten wijzigen?

 2. Evi

  Beste Michel,

  Een wijziging moet via de EOT en die moet gehomologeerd worden door de rechtbank. Het vonnis dat geldt op 1 januari van het aanslagjaar is van toepassing op de belastingen van dat jaar.

  Om het fiscaal voordeel te verdelen, zijn er een aantal voorwaarden. De belangrijkste is dat er een gelijkmatig verdeelde huisvesting is en dat de juiste terminologie gebruikt wordt in de EOT.

  Wat wel kan nog voor deze aangifte is dat jullie de EOT al aanpassen en daarin opnemen dat jullie zelf de belastingen onderling herberekenen en het verschil verrekenen met elkaar. Als je hierbij hulp nodig hebt, contacteer me dan gerust.

  Hou er wel rekening mee dat fiscaal co-ouderschap niet altijd de voordeligste keuze is.
  https://odos.be/web/fiscaliteit/#fiscaal-co-ouderschap

  Vriendelijke groeten,
  Evi

 3. Vicky Gunst

  Wat zijn de kosten en kostprijs wat er aan verbonden zijn aan aanpassing vonnis? Gerechtskosten enz?

  1. Evi

   Als er al een vonnis van de familierechtbank is, na 1 september 2014, dan kan je vragen of ze het familiedossier willen heropenen. In juridische taal: de blijvende saisine van de familierechtbank inroepen.
   Als er een ouder vonnis is of ze staan het niet toe dan zijn de rolrechten te betalen, op dit moment bedragen die 165 euro.

 4. Edward

  Mijn ouders zijn gescheiden toen ikzelf 8j was en hebben toen een overeenkomst gesloten waarbij mijn vader alimentatie betaald aan mijn moeder. Ondertussen ben ik 21 en woon ik eigenlijk bij mijn vader maar ga in mijn moeder haar week daar nog wel eten. Kan de eot nu aangepast worden omdat ik meerderjarig ben? Mijn vader wilt de alimentatie nu aan mij betalen nu dat ik toch niet meer bij mijn moeder woon maar mijn moeder dreigt met naar de rechter te gaan.

  1. Evi

   Beste Edward

   De EOT kan aangepast worden omdat de omstandigheden veranderd zijn. De verblijfsregeling heeft een invloed op het bedrag van de alimentatie. Dat kan in onderling overleg of via de rechtbank. Een vraag die jullie je best stellen is of het nog de moeite is om een procedure te starten. Je bent 21, ben je van plan om nog jaren te studeren?

   Je vader moet opletten met rechtstreeks aan jou te betalen. Afhankelijk van de situatie en van hoe het exact in de EOT geformuleerd is, kan dat voor problemen zorgen en moet hij mogelijk 2x betalen.

 5. Vemi

  In onze EOT staat een onderhoudsbedrag voor de dochter vermeld. Ondertussen werd deze EOT bekrachtigd door een vonnis. Kan het bedrag echter nog aangepast worden? Moet dit op papier staan of kan dit ook onderling afgesproken worden? Wat zijn de fiscale gevolgen?

  1. Evi

   Beste Vemi

   De administratie van de belastingen zal een vonnis of gehomologeerde overeenkomst opvragen. Om discussies te vermijden staat daar best het correcte bedrag in.

 6. Dejaegher

  Geachte,
  Mijn exman houdt zich niet aan de afspraken die vastgelegd zijn in de EOT. Hij houdt zich niet aan de slaapuren, die op papier staan in de EOT. Hij behandelt me niet met respect, zoals opgenomen in de EOT. Hij betaald sommen boven 100 euro van de gezamenlijke rekening zonder overleg, wat vast gelegd is in EOT dat dit wel moet gebeuren. Hij brengt me niet op de hoogte wanneer ons zoontje ziek is. Welke stappen kan ik zetten om er voor te zorgen dat hij zich wel aan de afspraken houdt? Welke stappen kan ik eventueel zetten om de EOT aan te vechten?
  mvg Kirsten

  1. Dejaegher

   Ah ja, kan je ook vragen dat bepaalde personen geen contact mogen hebben met je kinderen? Een persoon die mij steeds zwart maakt bij de kinderen. Die mij onrespectvol behandelt?
   mvg

 7. Danielle van Opstal

  Hallo,

  Mijn kinderen staan op dit moment onder het hoederecht van de vader. Vanaf september komen zij bij mij wonen ( ik ben de moeder ), dit in onderling akkoord met de vader. Als wij die wijziging officieel willen vast leggen, moeten wij dit dan doen bij de familierechtbank of kan dit bij de vrederechter? Hoe kan ik een wijziging aanvragen? Kun je hiervoor via email een afspraak maken of hoe doe ik dit het best?

  Mvg,
  Danielle van Opstal

  1. Evi

   Beste Danielle

   Dat kan enkel bij de familierechtbank. Een afspraak maken is niet nodig, als jullie beiden een nieuwe overeenkomst ondertekenen is de bekrachtiging een schriftelijke procedure.

 8. Klara

  Mijn oudste dochter is recent 18 jaar geworden en heeft haar officiële adres gewijzigd van haar vader naar mij (haar moeder). Ze woont nu voltijds bij mij ( voordien was het 50/50). In de EOT werd detijds overeengekomen dat de vader de kinderbijslag ontving en hiervan de helft aan mij doorbetaalde. Dat heeft steeds goed gewerkt. Ik zou nu de kinderbijslag willen ontvangen omdat ze voltijds bij mij woont en dit dan aan haar doorstorten. Haar vader wenst dit echter niet te doen en wilt haar geen “zakgeld” geven. Ik kan volgens het kinderbijslagfonds de kinderbijslag gewoon op mijn rekening laten storten omdat ze bij mij ingeschreven is. dat is geen probleem, maar … kan dat ook als in de oorspronkelijke EOT (2007) werd opgenomen dat de vader de kinderbijslag ontving? kan ik dit eenzijdig laten aanpassen zonder de eot te moeten laten wijzigen, aangezien ze nu meerderjarig is en hier woont? Er is ook nog een zus (17), zij gaat nog 50/50 op en neer, voor haar wijzigt de kinderbijslag automatisch mee, daarvan zou ik dan de helft weer doorstorten naar de vader.
  MVG

  1. Evi

   Beste Klara

   Het is aan te raden om de nieuwe afspraken toch minstens op papier te zetten en samen te ondertekenen.

 9. Mieke Van eycken

  Beste,

  Ik heb met mijn ex man een regeling voor onze dochter week week regeling. Maar sinds enkele jaren verblijft ze enkel bij mij door school omstandigheden en omdat ze dit zelf ook zo wil. Hoe kan ik dit laten aanpassen? Ook voor de fiscaliteit.

 10. Geert

  Beste

  Ik heb met mijn ex een EOT waarin staat dat ik geen alimentatie moet betalen. Nu dreigt ze mn dochter niet meer te brengen (weekend om de 2 weken) als ik niet begin met betalen. Wat kan ik doen?

 11. wouters gilbert

  Ik (°1938) ben gehuwd in 1963 met een dame ( °1938 ).Eot van 1983 met bepaling dat ik alimentatie diende te betaling zolang zij leefde… Gelukkig voorhaar maar niet voor mij
  want ik betaal nog steeds alimentatie , en dit op stipte wijze , gedurende 38 jaar.

  Kan ik eenzijdig een procedure op starten om die van meer dan 30 jaar te beeindigen ?

  Hartelijk dank voor Uw advies

  Gilbert wouters

 12. Celine

  Hallo, moeilijke situatie bij ons. Zij beide gescheiden langs mijn kant met ex geen probleem bij vriend slechter, betaald alimentatie voor 2 kids en er staat gewoon in eot dat hij deelt in de kosten van de kinderen, echter vraagt hij telkens of hij iets moet betalen maar krijgt nooit antwoord maar krijgt dan 2 maand later wel aanmaning dat facturen al 2 maanden of meer niet betaald zijn en dan komt het op zijn naam neer dus moet hij deze hele factuur volledig betalen of wij delen in de brokken en krijgen deurwaarders of extra kosten…. ze heeft ons al genoeg bezadeld met dergelijke geldsommen die wij uiteindelijk moeten betalen omdat ze toen nog op zijn naam stonden (ze was wel zo slim) wij willen nu graag de eot van mijn vriend wijzigen dat er effectief instaat ofdat de alimentatie op een kind rekening komt maat dit wil ze absoluut niet want maakt nu al terug overal schulden. Of dat er duidelijk in komt dat school rekeningen moeten gesplitst worden naar 50/50 of 60/40 naar gelang inkomen weten we ook wel. Maar dat hij dus meer heeft om op te staan als zei niks betaald (ook al stort hij geld voor schoolrekening naar haar) als zei ze niet betaald betalen wij dus de volledige factuur en het gene hij al gestort heeft naar haar. Zijn nu al gestopt met zomaar nog geld te storten naar haar omdat we toch weten daw ze zelf gaan mogen betalen maar dit is de bedoeling niet. We worden er echt gefrustreerd van dat zei dit alles maar normaal vindt en wij dus telkens voor alles opdraaien (wat facturen van school betrefd) heeft u enige raad wat we het beste kunnen doen en welk prijskaartje daar bij komt kijken.
  Bedankt

 13. youri

  Beste,

  mijn ex-partner heeft geprobeerd het eot te wijzigen echter is de rechter, behalve verhoging van de alimentatie hierin niet mee gegaan. Echter moet zij steeds bewijzen wat de kosten zijn en deze drie maandelijks indienen. zij doet dit niet en eist de kosten op. ik heb nergens een zeg in ook niet op kosten die volgens het eot niet betaald te hoeven worden. Zij zegt het is ten behoeve van de kinderen en schakelt dus een gerechtsdeurwaarder in. Voor kosten die betwist worden en waarvan de school ook beaamd dat ze niet nodig zijn voor school of examen. Zij gaat hierin steeds verder en bewijst helemaal niets, ik moet alles volgens het eot doen en mevrouw weigert hieraan mee te werken en dient facturen van minstens een jaar geleden in waarover nooit overleg is geweest en welke uit de lucht komen vallen. Er is zelfs bewijs dat dit niet hoeft volgens het eot. Het B rijbewijs kan geeist worden maar dan enkel de examen kosten. Nu moet ik ineens 2600 Euro ophoesten voor een G rijbewijs en hoppa weer een deurwaarder. want ik betaal niet. Maar er is nooit overleg geweest en ik wist van niets. ik weet nu bijvoorbeeld dankzij school dat de dochter naar Barcelona is geweest, echter een rekening? Volgens school is deze allang betaald en is er zelfs korting door de wafelverkoop. En de rekening…. die komt wel ooit. Ik moet nu alle kosten betalen op een Nederlandse rekening wat ik zonder morren doe, echter zegt zij nu dat ik niet betaal, bewijzen heb ik dat ik betaal… Wat kan ik nu nog doen? Het Belgische advocaten systeem doet dus echt niets, het lijkt alsof ik als vader geen rechten heb en mijn naam te grabbel wordt gegooid

 14. Anna

  Mijn ex is gaan samen wonen met zijn vriendin. Plots wil hij de kinderen meer hebben en minder alimentatie betalen. We hebben een goede EOT. Ik wil hem een dag extra geven maar niet gaan naar ieder 50%. De bemiddelingen dreigen op niets uit te draaien. Als hij naar de rechtbank gaat maakt hij dan een goede kans? Is samen wonen met zijn vriendin een ingrijpende gebeurtenis voor hem om dat aan te vragen of sta ik sterk in mijn schoenen met het EOT. Voor de rest zijn er geen ingrijpende gebeurtenissen geweest die hij kan aanhalen voor een wijziging van het EOT. Zijn er mensen die raad hebben of dit al hebben meegemaakt?

  1. anna

   kan mijn foto verwijderd worden ?

 15. Marc Vanderstraeten

  Mijn ex mag 2 jaar gratis wonen, dus geen huur betalen. Had ik dan niet beter alimentatie betaald en dan wel huur aangerekend?

 16. Mahalko

  Mijn ex en ik hebben voor de kinderen al enkel jaren een 1-om-1 weekregeling.
  Nu is zij na 3 maanden verblijf in het buitenland teruggekomen om te trachten haar zieke vader te laten meekomen met haar naar België mogelijks voor een medische ingreep. Oorspronkelijk waren we overeengekomen dat ze maar 1 maand zou blijven (via mondelinge afspraak), maar nu is ze na 3 maanden pas teruggekomen in de hoop dat haar vader zijn visum tegen die tijd dan wel in orde zou komen. Ik was daar stilzwijgend mee akkoord gegaan – wat kon ik eigenlijk anders doen.
  Nu ze terug is, eist ze dat de tijd dat de kinderen bij mij waren terwijl ze weg was, worden gecompenseerd door de kinderen nu opnieuw 3 maanden bij haar te houden.
  Ik ben hier niet mee akkoord: voor de kinderen is dit eigenlijk te lang; en ik zie het punt niet om iets dat niet zo goed is voor de kinderen (=3 maanden bij 1 ouder) te laten compenseren door datzelfde dat niet zo goed is.
  Wel is het zo dat in onze notariële overeenkomst staat dat we op jaarbasis elk 50% van de tijd de kinderen hebben.
  Kan iemand me zeggen in hoeverre zij dit kan opeisen? Ik zie haar vertrek als een persoonlijke noodtoestand van haar kant (met alle begrip daarvoor), maar niet één van onze kinderen, dus volgens mij mag zij dit niet vragen – maar klopt dit wel?
  Bedankt voor uw opinie alvast

 17. Bjorn heylens

  Wij hebben eot laten opstellen maar nu verstaan we ons weer en zouden we de hypotecaire lening wel samen willen behouden. Kan dit en hoe moeten we dit laten aanpassen ?

 18. Steven Van Hove

  Er is een EOT getekend en zijn ondertussen zelfs al gescheiden in EOT stond dat alles verdeeld was dat zij juist het geld van de motor die ik verkocht nog kreeg .
  Heeft zij dan nog recht op dingen die bij mij thuis staan zij woont ondertussen al 3 maand op ander adres
  Ze beweert dat dingen die in der tijd aangekocht zijn gezamenlijke rekening maar op haar naam staan zij daar recht op heeft of ik haar de helft moet van geven
  Mvg Steven van Hove

Geef een reactie