Een uitvaartverzekering is een verzekering (type levensverzekering) waarbij na je overlijden aan je nabestaanden een bedrag wordt uitgekeerd. Daarmee kan dan de begrafenis betaald worden. Je kan zelf kiezen welk bedrag je wil verzekeren en wie je begunstigde(n) is of zijn. 

Het is belangrijk te weten dat uitvaartverzekeringen een commercieel product is. Verschillende maatschappijen kunnen proberen je te overtuigen hun product te kopen en je soms ook trachten te “lokken” met extraatjes. De hoogte van de premie kan ook erg verschillen per verzekeraar en is soms wel en soms niet afhankelijk van het invullen van een medische vragenlijst. 


Waarom wel een uitvaartverzekering?

Er zijn meerdere redenen waarom je een uitvaartverzekering kan overwegen:

  • Omdat je je nabestaanden de financiële zorgen wil besparen;
  • Je bent levenslang gedekt vanaf de betaling van de eerste premie;
  • De uitvaartkosten zijn gedekt ter waarde van het verzekerde kapitaal;
  • Omwille van de extra services: bij sommige maatschappijen zijn bijvoorbeeld de kinderen ook automatisch gedekt of is repatriëring vanuit het buitenland inbegrepen. 


Let op voor de addertjes

  • Ga na welke overlijdensoorzaken opgenomen zijn: zelfdoding en dood door geweldpleging zijn soms uitgesloten.
  • Indexeren van het kapitaal: alles wordt duurder, ook een begrafenis. Als je nu een bepaald bedrag verzekerd, houd er dan rekening mee dat je met dit bedrag binnen 20 jaar minder kan betalen. Zorg er daarom voor dat een indexering is opgenomen in je contract. 


Alternatieven

Een hospitalisatie- of groepsverzekering met overlijdensdekking betaalt bij het overlijden een som geld uit. Die is niet specifiek bedoeld voor de uitvaart. 

Als de belangrijkste reden is dat je wil dat je wensen vastgelegd en gerespecteerd worden, dan is een wilsverklaring een alternatief. Of maak een afspraak met de begrafenisondernemer en leg al alles vast. 

Zelf sparen voor je begrafenis kan natuurlijk ook nog altijd. Een gemiddelde begrafenis kost tussen de 4.000 en 7.000 euro.