Herinneringen zitten in de eerste plaats in je hoofd. Je neemt ze overal met je mee en niemand kan ze je ooit afnemen. Maar tastbare dingen zijn ook wel heel fijn en kunnen helpend zijn op moeilijke momenten. 

Er zijn enorm veel mogelijkheden. We geven er hieronder een aantal mee, zonder dat we de bedoeling hebben volledig te zijn. Heb je zelf nog een tip dan horen we die graag!

Creatief met as

Asjuwelen

Bij een crematie kan je vragen een stukje van de as apart te houden. Vraag dit zeker vooraf aan je begrafenisondernemer. 
Die as kan je laten verwerken in een juweeltje zodat je je dierbare dicht bij je kan dragen. Er zijn heel veel mogelijkheden: hangertjes, ringen, armbandjes, enz…

Tatoeages

De as kan je verwerken in een tatoeage. Zo krijgt die een heel speciale betekenis. 

 

Herinneringsetentje

Rouwen doe je met al je zintuigen. Een herinneringsetentje kan daarom heel intens zijn. Nodig enkele dierbare familieleden of vrienden uit en eet samen het lievelingseten. Proef, ruik en zie het eten en de smaken van toen en haal samen herinneringen op. Ook het vooraf samen plannen en bereiden van het eten kan voor verbinding zorgen. 


Facebookaccount als fotoboek

Een deel van ons leven posten we tegenwoordig op sociale media. Je kan van die posts een fotoboek laten maken.

Dat kan bijvoorbeeld op de websites van My Social Book, Optimalprint of Resnap


Online tool voor kinderen “mijn herinnering aan jou”

Deze app is voor kinderen uit het basisonderwijs. Ze creëren een wereld voor herinneringen. Leon en Marie, de hoofdpersonages uit de applicatie, nemen je kind mee op pad doorheen het labyrint van rouw. Daarnaast is er ook een educatief luik waarin kinderen informatieve filmpjes kunnen bekijken over afscheid nemen. 

https://mijnherinneringaanjou.be/