Rouwgroep jong partnerverlies – hier mag je even stil staan om nadien eens zo krachtig naar huis terug te keren
Je partner veel te vroeg verliezen, voelt het voor jou soms ook alsof je de enige bent die het overkomen is? Mensen in je omgeving doen wel hun best, maar weten niet wat jij voelt? Uitspraken als: “gaat het al wat beter?” voelen aan alsof het mes nog wat dieper in de wonde gestoken wordt. Staat er dan een einddatum op verdriet?
Hoe zou het voor je zijn als je dit zou kunnen delen met lotgenoten? Luisteren naar elkaars verhalen en merken dat je niet alleen bent in hoe je dingen voelt of aanpakt, het zorgt voor zoveel warme (h)erkenning. Je eigen verhaal eens kunnen vertellen aan mensen die weten waarover je het hebt, is een grote hulp in je eigen proces. Enkel lotgenoten begrijpen je écht, zelfs zonder veel woorden.
De kracht van lotgenotencontact
Ook ik heb die kracht van lotgenoten al zo vaak gevoeld. Ik weet hoe fijn het is om niet te hoeven aarzelen of je iets zal delen, iets waarbij een “buitenstaander” zeker zijn wenkbrauwen bij zou fronsen. Zo’n veilige plek wil ik graag voor jou creëren. Een moment waarop alles kan besproken worden, eentje waar geen taboes zijn. Als rouw- en verliescounselor en ervaringsdeskundige breng ik graag mensen samen om met hun verlies aan de slag te gaan.
Na een paar uur samen met lotgenoten keer je krachtiger en met meer energie weer naar huis terug. Ik weet zeker dat je al zal uitkijken naar een volgende ontmoeting.
Hoe verloopt zo’n bijeenkomst?
Er is niet echt een vaste structuur omdat ik liefst op maat werk, rond de noden of de thema’s die er op dat moment zijn. Zijn er mensen voor het eerst dan doen we een eerst een voorstelling. We doen dat niet via het klassieke rondje, maar op een interactievere manier.
Tijdens die kennismaking komen er meestal al enkele mogelijke thema’s ter sprake. We kiezen dan samen waar we dit keer mee aan de slag zullen gaan. Soms hebben we tijdens de vorige bijeenkomst al een onderwerp bekeken waarop we verder willen gaan.
Een paar voorbeelden van thema’s:
- hulp vragen, hulp aannemen, hoe kan je je omgeving duidelijk maken hoe ze kunnen helpen en wat ze beter niet doen?
- hoe ga je om met “foute” uitspraken?
- hoe kan je je kind(eren) ondersteunen zonder je eigen rouw te negeren?
- de schoonfamilie
- hoe kan ik in verbinding blijven met mijn overleden partner?
- wat doe je met feestdagen of verjaardagen?
- een nieuwe partner
- …
Niet iedereen praat graag en dat hoeft ook niet. Het is de bedoeling dat je alleen deelt wat je zelf wil delen en wanneer jij voelt dat het ok is om dat te doen. We kunnen ook creatief aan de slag gaan of een spel spelen. Een paar voorbeelden van wat we al deden: krachtbronnen in kaart brengen, werken rond het verlies aan verbinding, tree of life maken, de roeiboot als symbool voor rouw, meditatie, tekenen op muziek, ritueel uitwerken, spel, verschillende soorten kaartjes, wandeling in de natuur, favoriete hapjes meebrengen,…
De groepen zijn beperkt tot maximaal 8 deelnemers en gaan door vanaf 4 personen.
Waar moet ik zijn?
Er is iedere laatste donderdagavond van de maand een groep in onze praktijk in Linden.
Is Leuven voor jou te ver maar heb je wel nood aan lotgenotencontact? Vul dan het formulier hieronder in en we proberen zo snel mogelijk een groepje samen te stellen.