“Als ik met mijn kinderen op vakantie wil naar het buitenland, moet ik dan de toestemming hebben van de andere ouder?”

Het antwoord is heel eenvoudig en heel kort: nee, dat hoeft niet.

De reden waarom die toestemming niet nodig is, is heel simpel. Stel dat ex-partners elkaar niets meer gunnen. Het zou toch al te gek zijn dat je zolang de kinderen minderjarig zijn, nooit op reis zou kunnen. Ook bij wie de kinderen gedomicilieerd zijn, speelt geen enkele rol. Bijna altijd hebben beide ouders het ouderlijk gezag over hun kinderen, dat wil zeggen dat iedere ouder alleen kan beslissen om op vakantie te gaan. Net als bij ouders die nog wel samenleven één ouder gewoon alleen op reis kan gaan met de kinderen. Gezamenlijk ouderlijk gezag houdt automatisch de veronderstelling in dat de andere ouder akkoord is met een beslissing van één ouder, ongeacht of die ouders samenleven of niet.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is eveneens heel duidelijk:

Er bestaan geen Belgische of internationale procedures of formulieren die de ouderlijke toestemming voor reizen met minderjarigen vastleggen. Wanneer het kind reist met een ouder, staat het de ouders vrij om het akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening voor echt te laten verklaren door de gemeente, en deze schriftelijke toestemming mee op reis te nemen. Buitenlandse Zaken raadt deze schriftelijke toestemming aan wanneer het kind alleen, of in het gezelschap van andere personen dan zijn ouder(s) reist.

Voor ieder kind heb je wel een identiteitskaart (vanaf 12 jaar) of kidsID (jonger dan 12 jaar) nodig. Beide documenten moeten steeds bij het kind blijven. En natuurlijk moet je je ook houden aan de verblijfsregeling in de EOT of in het vonnis. Als je op reis wil in de periode dat de kinderen bij de andere ouder verblijven, moet je dus wel overleggen.

We pleiten er helemaal niet voor om zo maar naar het buitenland te vertrekken. Uiteraard is het veel beter als je de andere ouder even laat weten wanneer en naar waar je met vakantie gaat. Als de kinderen daar behoefte aan hebben, laat ze dan ook eventjes contact hebben af en toe met de thuisblijvers.

Meer info: http://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/Bijkomende_reisinformatie/reizen_met_minderjarige_kinderen/

 

vakantie toestemming