Kramer vs. Kramer

In Kramer vs. Kramer staan Joanna (Meryl Streep) en Ted Kramer (Dustin Hoffman) lijnrecht tegenover elkaar tijdens een rechtzaak om de voogdij van hun zoontje Billy. De film kreeg in 1979 maar liefst 5 Oscar’s voor o.a. Beste Film, Beste Acteur, Beste Vrouwelijke Bijrol en Beste Regisseur (Robert Benton).

 

L’économie du couple

Na vijftien jaar is het huwelijk van Marie en Boris op. Het huis waarin ze wonen met hun twee dochtertjes is eigenlijk van Marie, maar Boris renoveerde eigenhandig de hele woning. Beiden houden het been stijf en weigeren te verhuizen. Blijven samenwonen is de enige optie. Ongemakkelijke situaties en rondslingerende verwijten ten spijt. Wie krijgt het huis? Wie past wanneer op de kinderen? En wie investeert in dochters voetbalschoenen? De film schetst hoe de economische aspecten het overnemen als een relatie op de klippen loopt. Liefde wordt herleid naar het uitvoeren van transacties en het sluiten van overeenkomsten. Al voel je ook heimwee naar de liefde die ooit was. De tragedie van het leven van alledag wordt integer in beeld gebracht. Pijnlijk herkenbaar.


Marriage story

Toneelregisseur Charlie en zijn echtgenote, actrice Nicole, zitten in een echtscheiding verwikkeld en strijden om het hoederecht over hun kind. Hun levens, die zich afspelen in enerzijds New York en anderzijds Los Angeles, komen zo zwaar onder druk te staan.


The squid and the whale

Broers Walt en Frank zijn uit het veld geslagen wanneer hun ouders aankondigen te gaan scheiden. Terwijl hun ouders ruziën over de voogdij ontdekken de jongens bij welke ouder ze het beste passen. Walt schaart zich aan de kant van zijn vader, Bernard, die lesgeeft op een universiteit en zich hopeloos vastklampt aan zijn ooit veelbelovende carrière als schrijver. Frank kiest voor zijn moeder, Joan, die onlangs zelf een schrijfcarrière is begonnen en aanpapt met haar tennisleraar Ivan.