Bijna iedereen heeft tegenwoordig een account op een of meerdere sociale media. Wat gebeurt er met deze digitale erfenis?
Facebook
Regelmatig spreken mensen op facebook hun gevoelens van rouw uit als iemand overleden is. Je kan ook het facebookprofiel omzetten naar een gedenkpagina. Bij zo’n gedenkpagina blijft het profiel na het overlijden zichtbaar en krijgt als toevoeging ‘ter nagedachtenis aan’ bij de naam. Vrienden kunnen nog steeds berichten plaatsen om bijvoorbeeld herinneringen op te halen. De eerder geplaatste posts en foto’s blijven zichtbaar.
Om een gedenkpagina te kunnen instellen, moet je iemand aanwijzen als contactpersoon die jouw account gedeeltelijk kan beheren na je overlijden. Als je de inloggegevens hebt, kan je dit na het overlijden natuurlijk ook in iemands plaats doen. Die contactpersoon kan nu een vastgezet bericht op het profiel plaatsen (om bijvoorbeeld informatie te geven over de begrafenis), reageren op nieuwe vriendschapsverzoeken en de profielfoto en omslagfoto wijzigen. Er kan ook aangevinkt worden dat de contactpersoon gedeelde berichten en foto’s mag downloaden. De contactpersoon kan zich niet aanmelden via je account of chatberichten lezen, geen vrienden verwijderen of nieuwe vriendschapsverzoeken versturen. Verder kan hij of zij geen oude berichten verwijderen of wijzigen.
Wil je liever geen gedenkpagina? Dan kan je het account deactiveren.
Net als de keuze voor een gedenkpagina, kan je deze keuze ook al maken voor je overlijden. Als aan facebook gemeld wordt dat je overleden bent, worden alle gegevens, foto’s en berichten gewist.
Twitter
Twitter biedt nabestaanden de mogelijkheid het account te laten verwijderen. Het is niet mogelijk om zelf je twitteraccount voor te bereiden op eigen eventuele overlijden. Twitter heeft een formulier ontwikkeld om aan te geven dat iemand is overleden. Helaas is dit formulier enkel in het Engels beschikbaar.
LinkedIn
LinkedIn biedt de mogelijkheid om door te geven dat een gebruiker is overleden. Ze vragen een aantal gegevens zoals naam, overlijdensdatum, jouw relatie met de overledene en de laatste werkgever te bezorgen. LinkedIn biedt niet de mogelijkheid om een profiel te herdenken, alleen de optie om het account te laten verwijderen.
Google
In een Google-account kan je je inactiviteitsvoorkeuren aangeven. Je geeft daarmee bij Google aan na hoeveel tijd zij een dierbare mogen inlichten over jouw langdurige afwezigheid van één van de Google diensten. Ook zullen ze dan jouw data aan deze dierbare vrijgeven. Onder je Google account vallen bijvoorbeeld ook Gmail, Youtube en Google drive.