Elke GEURTS, (2022), “Ik nog wel van jou

boek scheiding Elke Geurts ik nog wel van jou

Ik herken de vele verhalen die ik al hoorde in dit boek. Wanneer man zegt: “ik hou niet meer van jou”, komt dat bij E. als een donderslag bij heldere hemel. Hoezo? Na 24 jaar samen is er toch niets veranderd? In het boek wordt vanuit eerste hand beschreven hoe het voelt wanneer je deze boodschap krijgt. De rollercoaster van niet willen geloven, niet kunnen loslaten, alles doen om de ander van gedacht te doen veranderen, de (valse) hoop en tot slot ook de woede en uiteindelijk het berusten. Om te trouwen ben je met twee, beslissen om te scheiden doe je alleen. Zijdelings wordt ook wel zijn kant aangeraakt en de beleving van de kinderen, maar het is toch vooral een boek van een ervaringsdeskundige, iemand die weet waarover ze het heeft. 

Roman Van Strubarq (2020), “Barst”

boek scheiding Roman Van Strubarq Barst

Het eerste hoofdstuk is wat moeilijk te volgen. Heden, verleden en gedachten lopen door elkaar waardoor je als lezer niet meteen mee bent met het verhaal. Dat verandert echter snel, mede dankzij de metafoor van de barst. De auteur vertelt het waargebeurde verhaal van Maarten. Van de eerste ontmoeting met zijn vrouw en haar dochter, de liefde op het eerste gezicht voor het kleine meisje, de groeiende sterke band, het samenleven dat niet altijd rozengeur en maneschijn was en tenslotte ook de relatiebreuk. Een ware vechtscheiding wordt het met eindeloze rechtszaken, manipulaties, klachten, onderzoeken…

Humor en de nodige zelfspot ontbreken niet, maar je vergeet op geen enkel moment dat je niet zomaar een verhaaltje aan het lezen bent. Dit gebeurt echt. En niet alleen bij Maarten, veel andere papa’s en mama’s maken hetzelfde mee. 

Het boek heeft als doel ouderverstoting uit de taboesfeer te halen. Ook al worden de mechanismen erachter niet expliciet benoemd, toch maakt het verhaal op zich duidelijk hoe verregaand dit kan zijn voor de ouder, maar in de eerste plaats toch voor het kind.  

Dirk Luyten, Hans Van Crombrugge en Kathleen Emmery, (2017), “Het gezin in Vlaanderen 2.0”

Boek scheiding Dirk Luyten Het gezin in Vlaanderen 2,0

Wat is een gezin? Vijftig jaar geleden was die vraag vrij eenvoudig te beantwoorden. Ondertussen maakte de maatschappij een enorme evolutie door. Mensen volgen niet langer de voorgeschreven paden, de levenslopen van mannen en vrouwen worden steeds complexer, en ook gezinnen zijn diverser dan ooit. Nieuw samengestelde gezinnen, eenoudergezinnen, gezinnen met migratieachtergrond, gezinnen in transmigratie… het concept ‘gezin’ is volop in beweging.

Hoe kan het beleid inspelen op die voortdurende evolutie, waar heeft de samenleving nood aan? Wij legden deze vraag voor aan academici, belangengroepen, hulpverleners en beleidsvoerders. Het resultaat is een veelkleurig portret vol kansen en beleidsuitdagingen.

 

Ludo Driesen, (2016), “kaat wil niet meer op bezoek”

Hier te koop

Boek scheiding Ludo Driesen Kaat wil niet meer op bezoek

Als een kind na de echtscheiding geen contact meer wil met een van zijn ouders… Het Parental Alienation Syndrome, het PAS of het Ouderverstotingssyndroom werd door de Amerikaanse kinderpsychiater R. Gardner voor het eerst uitvoerig beschreven. Sindsdien is het begrip ingeburgerd bij hulpverleners en juristen die zich met echtscheiding bezighouden. Niettemin wordt het begrip ook bekritiseerd. Het is een moeilijk te definiëren begrip, maar het Ouderverstotingssyndroom is nog veel moeilijker vast te stellen en te behandelen. Het Ouderverstotingssyndroom komt bij heel wat vechtscheidingen voor. Het mag beschouwd worden als een van de ergste vormen van loyaliteitsconflict en zelfs als een vorm van kindermishandeling. In dit boek wordt het Ouderverstotingssyndroom doorgelicht. Hoe kan het Ouderverstotingssyndroom worden vastgesteld? Zijn er juridische of psychologische oplossingen? En omdat de ouders, de ex-partners, veruit het grootste aandeel hebben in het Ouderverstotingssyndroom, kunnen we ons de vraag stellen of we niet beter spreken van het Ex-partnerverstotingssyndroom…

 

Dirk LUYTEN, Kathleen EMMERY, e.a. (2015), “De sleutel past niet meer op elke deur”

Boek scheiding Dirk Luyten De sleutel past niet meer op elke deur

Gezinnen zijn vandaag dynamisch, flexibel en divers, en dus stellen ze nieuwe eisen op het vlak van wonen. Jongvolwassenen nestelen zich in Hotel Mama. Boemerangkinderen keren na een scheiding terug naar het ouderlijke huis. Heel wat kinderen maar ook volwassenen in een LAT-relatie zijn woonnomaden die pendelen tussen twee huizen nieuw samengestelde gezinnen zijn de ene week met twee en de volgende met zes. De woonmarkt evolueert minder snel, de nieuwe gezinnen wonen vaak in traditionele woningen. Nieuwe trends zoals cohousing en kangoeroewonen zijn creatieve oplossingen die nog maar voor een minderheid haalbaar of aantrekkelijk zijn. Ook het woonbeleid hinkt achterop. Vele regels blijken het samenwonen of samenhuizen meer te bemoeilijken dan te bevorderen. De sleutel pas niet meer op elke deur. De auteurs geven analyses, visies en suggesties voor een actueler woon- en gezinsbeleid. Want het is tijd om ook in te spelen op de woonbehoeften van hedendaagse gezinnen, niet alleen op die van het traditionele gezin van de vorige eeuw.

 

Claire Wiewauters en Monique Van Eyken, (2014),“Een week mama, een week papa”

Boek scheiding Claire Wiewauters een week mama een week papa

Claire Wiewauters is pedagoog en psychotherapeut voor kinderen, jongeren en gezinnen. Vanuit haar ervaringen schreef ze dit boek.Het boek vertrekt vanuit de ervaring van de kinderen zelf en geeft ouders een beter inzicht in wat een scheidingsproces met kinderen doet. Het boek is opgebouwd uit drie delen.In het eerste deel wordt door de ogen van kinderen gekeken. Ze laten je even meekijken in hun hoofd en zo beter verstaan wat een scheiding met kinderen doet. Een scheiding betekent een verlies van veiligheid en vertrouwen. Dit gevoel moet de kans krijgen om stukje bij beetje te herstellen. Het is een grote hulp voor kinderen als hun ouders bereid zijn om de scheiding ook door hun ogen te bekijken. In dit deel wordt ook uitgebreid ingegaan op de verschillende ontwikkelingsfases van een kind. Baby, peuter, kleuter, basisschoolkind of puber, op elke leeftijd heeft een kind andere noden en idealiter wordt daar rekening mee gehouden bij onder andere de verblijfsregeling.In het tweede deel wordt er op zoek gegaan naar hoe ouders kinderen kunnen bijstaan in deze moeilijke periode.Er wordt hier ook ingezoomd op de scheidingsmelding. Hoe vertel je aan je kinderen dat je uit elkaar gaat. De manier waarop kinderen dit vernemen blijkt een grote invloed te hebben op hun verwerkingsproces achteraf. Nadien wordt een hoofdstuk geweid aan de verschillende soorten verblijfsregelingen, van de klassieke weekendregeling tot het verblijfsco-ouderschap en alle mogelijke vormen daartussenin. Na een scheiding volgen er vaak nieuwe relaties bij de ouders, ook hierin moet het kind zijn plaats zoeken.In het derde deel ten slotte wordt de vraag gesteld wie ouders en kinderen kan bijstaan tijdens deze periode. Er wordt ingegaan op het netwerk rondom ouders en kinderen. De bredere familie, de school en ande betrokkenen.

Dit boek is absoluut een aanrader voor iedereen die kinderen wil ondersteunen bij de verwerking van een scheiding.

10% korting + gratis verzending bij gebruik van de kortingscode “odos”

 

Paul RAEBURN, (2014), “De papa paradox. Waarom vaders wel belangrijk zijn. “

Boek scheiding Paul Raeburn de papaparadox

Doen papa’s ertoe’ Jarenlang werden ze stiefmoederlijk behandeld als het over hun rol in de opvoeding ging. Onterecht, zo blijkt nu: vaders blijken heel wat belangrijker te zijn dan algemeen wordt aangenomen.Wetenschapsjournalist en vader van vijf kinderen Paul Raeburn doorprikt in dit boek enkele hardnekkige mythes en stereotypen over het vaderschap. Hij brengt recente inzichten uit de psychologie, neurowetenschap, genetica, antropologie, geneeskunde en sociologie op een heldere manier samen en toont glansrijk aan waarom de impact van vaders in het leven van hun kinderen moeilijk overschat kan worden. Zo gaat hij dieper in op de verschillende rollen die vaders in een gezin spelen en wat de impact van een afwezige vader op het gezinsleven is. Daarnaast kom je ook te weten waarom oudere mannen beter twee keer nadenken voor ze alsnog aan kinderen beginnen.

10% korting + gratis verzending bij gebruik van de kortingscode “odos”

 

Yolande de Best, (2014), “De eerste 100 weken na je scheiding”

Boek scheiding Yolande De Best de eerste 100 weken na je scheiding

21 verhalen over (echt)scheiding.
In dit boek vertellen eenentwintig vrouwen openhartig over hun scheiding. Stuk voor stuk emotionele en herkenbare verhalen over angsten, zorgen, schuldgevoelens en rouw: kortom, over de ingrijpende weg van vrouw naar ex-vrouw. Over hoe het heeft kunnen gebeuren. Maar ook over het opkrabbelen, het vallen en opstaan, de bevrijding en het hervinden van een balans in dat nieuwe leven. ‘Mensen scheiden tegenwoordig veel te makkelijk …’ het wordt vaak gezegd. De werkelijkheid is anders. Want een scheiding – zelfs als die helemaal goed verloopt is altijd heel ingrijpend en gaat gepaard met diepe emoties. Vrouwen die dit hebben meegemaakt zullen in dit boek veel (h)erkenning vinden. Met praktische tips en adviezen van een mediator. ‘Ik heb de verhalen van de vrouwen verslonden. Scheiden doet altijd pijn. Verhalen van anderen die in hetzelfde schuitje hebben gezeten, kunnen je troosten. Deze eenentwintig vrouwen hebben mij getroost. Ik ben niet alleen. Je bent nooit alleen.’ – Heleen van Royen, gescheiden sinds 2013. Een onmisbaar boek voor alle vrouwen die denken aan scheiden, er middenin zitten of terugkijken op die ingrijpende periode.

10% korting + gratis verzending bij gebruik van de kortingscode “odos”

 

Justine VAN LAWICK en Margreet VISSER, (2014), “Kinderen uit de knel”

Boek scheiding Justine Lawick Kinderen uit de knel

Scheidingen die steeds verder escaleren, vechtscheidingen: ze komen te vaak voor; Waar er kinderen in het geding zijn is dit niet acceptabel. Kinderen uit de knel is een interventie voor ouders verwikkeld in een vechtscheiding en voor hun kinderen. De interventie richt zich op de ouders die al meer dan een jaar gescheiden zijn, tussen wie de strijd escaleert en bij wie de kinderen uit beeld raken. Op ouders die niet tot overeenstemming kunnen komen over een goede organisatie van het ouderschap en in strijd blijven over kwesties zoals zorg voor de kinderen, wonen en geld. Kenmerkend voor deze vernieuwende aanpak is de groepsgewijze benadering van zowel de ouders als de betrokken kinderen, waarbij het zwaartepunt ligt bij de ouders. Doel is het de-escaleren van de strijd en het weer centraal stellen van de kinderen.

 

Jocelyn WEIMAR, (2013)), “Het huwelijk voorbij: samen verder na de scheiding”

Boek scheiding Jocelyn Weimar Het huwelijk voorbij

Twaalfstappenplan om je leven weer op de rails te krijgen na een scheiding en op een positieve manier als ex-partners verder te gaan. Weimar gaat daarbij in op de verschillen tussen mannen en vrouwen: voorbeeldverhalen tonen hoe zij het nahuwelijk anders beleven.

 

Fritz VAN DER WENS, (2013), “Een meisje uit miljoenen: het ontluisterende verhaal van een vader die zijn dochtertje niet mag zien”

Boek scheiding Fritz Van Der Wens Een meisje uit miljoenen

Over een wanhopige vader, de strijd om zijn kind en de macht van het grote geld. ‘Een meisje uit miljoenen’ vertelt het waargebeurde, ontluisterende en hartverscheurende verhaal van een vader en de hulpeloze strijd om zijn dochtertje. Fitnessleraar Frits van der Wens is 43 jaar oud wanneer hij trouwt met de dochter van een puissant rijke Limburgse ondernemer. Hij komt terecht in een wereld van klatergoud, eindeloze villa’s, vijfsterrenhotels en bodemloze creditcards. Als het dochtertje van Frits en zijn vrouw wordt geboren, lijkt zijn geluk compleet. Lijkt. De droom van Frits wordt een nachtmerrie als blijkt dat zijn vrouw vlak na hun sprookjeshuwelijk heimelijk verliefd is geworden op een andere man. Van de een op de andere dag wordt de scheiding aanvraagt. Al snel blijkt dat de in verbijstering verlaten Frits alles van zijn ex-schoonfamilie kan krijgen: geld, een Landrover, een bungalow, nog meer geld. Maar het enige wat hij wil krijgt hij niet: een omgangsregeling met zijn dochtertje. De jaren daarna laat de miljonairsfamilie geen middel onbenut om papa Frits bij zijn dochtertje weg te houden. Bedreigingen, nachtelijke telefoontjes, een leger aan topadvocaten en een aanslag op zijn auto en zijn huis. Het grote geld doet zijn werk: vijftien jaar na de scheiding mag Van der Wens zijn dochter nog altijd niet zien.

 

Friedrich GLASL, (2013), “Help! Conflicten. Heb ik een conflict of heeft het conflict mij?”

Boek scheiding Friedrich Glasl Help! conflicten

Het aantal spanningen tussen mensen in allerlei constellaties neemt toe. Veel dagelijkse misverstanden groeien snel uit tot ernstige conflicten. Het blijkt dat de meeste mensen de escalatie niet willen, maar er zich in meegesleurd voelen. Als laatste redmiddel wordt dan hulp van buitenaf gezocht.

Volgens Friedrich Glasl hoeft het lang niet altijd zo ver te komen. Met help! Conflicten schreef hij een boek dat een soort ‘eerste hulp bij conflicten’ biedt. De weg naar een oplossing begint met enkele simpele vragen als: Hoe heeft iedere betrokkene aan het ontstaan van het conflict bijgedragen? Hoe ben ik erin terechtgekomen? Wat wil ik ermee? In hoeverre is het mijn conflict? Help! Conflicten is een praktisch boek om te leren hoe je symptomen van een naderend conflict tijdig en snel kunt herkennen. Met vele ideeën, oefeningen en praktische methodieken om tot de oorzaak van de spanningen door te dringen en zo om te zetten in nuttige energie.

 

Rika PONNET, (2012), “Blijf bij mij”

“Lees dit boek en je zult de liefde begrijpen”. Dat is wat de achterflap belooft. Het is niet zo dat al je vragen over liefde en relaties voorgoed van de baan zijn na het lezen van dit boek. Liefde is en blijft tenslotte een werkwoord. Wel geeft het boek een goed inzicht in hoe relaties werken of net niet werken.

Welke machtsverhoudingen spelen er in relaties? Denk aan de invloed van werk, kinderen, seks, geld en huishouden. Een groot gedeelte gaat over de invloed van je eigen hechtingsstijl op je relaties. Ben je zelf angstig, vermijdend, afwijzend of veilig gehecht, dan zal dat je relatie met anderen mee bepalen.

Boek scheiding Rika Ponnet Blijf bij mij

10% korting + gratis verzending bij gebruik van de kortingscode “odos”

 

Martine MINGELINCKX, (2011), “Nieuwe levens, nieuw geluk: van scheiding naar nieuw samengesteld geluk”

Hier te koop

Boek scheiding Martine Mingelinckx Nieuwe levens nieuw geluk

Een relatiebreuk zet je eigen leven en dat van je gezin op zijn kop. Geestelijk, materieel en financieel laat elke scheiding haar sporen na, en praktisch moeten er heel wat dingen geregeld worden. Dit boek helpt je om je leven weer in balans te brengen. Grijp je kans op nieuw geluk met beide handen aan en stap zonder ballast in een nieuwe relatie. Alle stappen naar het vinden, opbouwen en in stand houden van nieuw samengesteld geluk komen uitvoerig aan bod.
Samengestelde gezinnen hebben specifieke problemen, die een eigen aanpak vergen. Maar het leven in een nieuw samengesteld gezin hoeft daarom niet moeizaam te verlopen. Met vele voorbeelden van mensen die uit elkaar gingen en weer het geluk vonden in een nieuw gezin.

 

Carlijne DE VOS, (2011), “Gescheiden: met je ex toch samen goede ouders”

Boek scheiding Carline De vos Scheiden met je ex, toch samen goede ouders

Afscheid nemen van je ex en tegelijkertijd samen goede ouders blijven? Het lijkt een onmogelijke opgave. Emoties als woede, ongeloof en verdriet buitelen over elkaar heen terwijl je verstandige beslissingen moet nemen omwille van de kinderen.

 

Dimitri MORTELMANS, Inge PASTEELS en anderen, (2011), “Scheiding in Vlaanderen”

Boek scheiding Dimitri Mortelmans Scheiding in Vlaanderen

Jaarlijks vragen in Vlaanderen ongeveer vijftienduizend koppels de echtscheiding aan, een levensloopgebeurtenis die ingrijpt in het leven van twee mensen die elkaar ooit liefhadden. Maar het is ook een gebeurtenis die ingrijpt in het leven van anderen: kinderen, ouders en kleinkinderen.Dit boek geeft een breed overzicht van wat een echtscheiding doet met mensen en hun omgeving. We geven de eerste resultaten van de studie Scheiding in Vlaanderen die meer dan 12.000 mensen ondervroeg over huwen, gehuwd blijven, scheiden en de gevolgen van een stukgelopen huwelijk. De gegevens werden verzameld door een interuniversitair consortium van sociologen, demografen, juristen en psychologen. In dit boek wordt echtscheiding belicht vanuit deze verschillende disciplines.Het boek schetst de evolutie van echtscheidingen en hun maatschappelijke context en biedt een inzicht in het procedurele verloop van een scheiding. Een tweede deel focust op het voormalige gezin: Hoe beleven partners en kinderen de echtscheiding, welke verblijfsregeling wordt er afgesproken en hoe verlopen de relaties tussen al die actoren na de scheiding? Het derde deel zoomt in op enkele specifieke gevolgen van echtscheiding: de financiële aderlating die een echtscheiding soms met zich meebrengt, de gewijzigde participatie op de arbeidsmarkt, de gevolgen voor de gezondheid en het zorggebruik van de ex-partners en voor de schoolresultaten van de kinderen. Tot slot komt het krijgen van kinderen na de echtscheiding, het contact met vrienden en familie en de steun die daar uit voortkomt, aan bod.

 

Patrick SENAEVE en Johan DU MONGH, (2010), “Onderhoudsgelden voor kinderen en tussen ex-echtgenoten”

Boek scheiding Patrick Seynaeve Onderhoudsgelden voor kinderen en tussen ex-echtgenoten

De wet van 19 maart 2010 voerde heel wat wijzigingen in op het vlak van onderhoudsbijdragen voor kinderen en voor ex-echtgenoten. Dit boek gaat in op de wijzigingen zoals automatische indexatie en kindrekening. Daarnaast zijn er uitgebreide hoofdstukken over het fiscale luik en over de onderhoudsgeldcalculator. Het boek is nog steeds grotendeels actueel, maar het is in een – voor een leek moeilijk begrijpbare – juridische taal geschreven.

 

Jos ROODHOOFT, Wim SMETS en Monika MOENS, (2007), “Echtelijke moeilijkheden… en dan?”

Boek scheiding Jos Roothooft Echtelijke moeilijkheden.. en dan?


Een boekje waarin, in een zeer begrijpbare taal, de juridische aspecten van een echtscheiding worden uitgelegd. Het is geschreven na de grote wetswijzigingen van 2007, dus de informatie is redelijk up-to-date.Als echtparen echtelijke moeilijkheden krijgen, is dat in de eerste plaats een belangrijk emotioneel gebeuren, maar daar blijft het niet bij. Ook op juridisch vlak doen huwelijksproblemen heel wat vragen rijzen. Want hoe moet het nu verder met de kinderen? En moet een onderhoudsuitkering worden betaald voor de kinderen of zelfs voor de (ex-)echtgenoot? Wat gebeurt er met de woning en hoe worden de andere goederen verdeeld? En wilt u eigenlijk uit de echt scheiden of moeten er enkel tijdelijke maatregelen worden genomen omdat u hoopt dat de relatie nog goed komt?Het is van groot belang goed te weten wat uw rechten en plichten op dat vlak zijn en waarop u allemaal aanspraak kunt maken. Echtelijke moeilijkheden… en dan? Kan u helpen om u de weg te wijzen in het juridische doolhof waarin u bij echtelijke moeilijkheden terechtkomt. Het boek is daarenboven zo geschreven dat ook wie niet vertrouwd is met “juristentaal” alles kan begrijpen.

 

Martine DELFOS, (2006), “Weekendvaders, wie kent vaders?”

Boek scheiding Martine Delfos Weekendvaders

Bij een scheiding blijven de kinderen meestal bij de moeder wonen en de vader heeft in het meest gunstige geval een omgangsregeling. Niet eenvoudig. Gescheiden vaders zijn gescheiden van hun kinderen zonder dat ze dat willen. Kinderen raken gescheiden van hun vader zonder dat ze daar voor kiezen. De oude gevoelens tussen vader en kind zijn er nog, maar hoe behoud je die? Je wilt vader zijn, geen pretvader. Vaders hebben hun eigen betekenis voor kinderen. Die gaat niet verloren, maar hoe houd je contact, hoe blijf je in elkaars leven verbonden?

In Weekendvaders / Wie kent vaders? probeert Martine Delfos de betekenis van vaders voor hun kinderen te laten zien en hoe ze dit in een omgangsregeling vorm kunnen geven. Het is geen boek met tips wat vaders moeten doen in het weekend, maar het gaat over vaderschap in het algemeen en over gescheiden vaderschap in het bijzonder. Een boek waarin vaders hopelijk steun vinden hoe ze met hun kinderen verbonden kunnen blijven.

Kaat Vrancken, (2005), “Tussen twee huizen, co-ouders en hun kinderen vertellen”

Boek scheiding Kaat Vrancken Tussen twee huizen

Dit boek dateert van 2005, net voordat het verblijfsco-ouderschap als voorkeursregeling in de wetgeving werd opgenomen. Ook toen al pasten heel wat mensen een gelijke regeling toe in de praktijk. In dit boek vertellen zij hun verhaal.
Moeders, vaders en kinderen vertellen hoe zij een leven als co-ouder of als kind van co-ouders beleven. Bij sommigen ligt de scheiding al jaren achter hen, bij anderen is de breuk recent. De ene regelt alles tot in detail en houdt zich aan de regeling op papier, de ander heeft zelfs geen papier en laat alles zijn eigen gang gaan. Jonge kinderen, tieners, van wissel om de 3 dagen tot wissel om de 2 weken, wissel tijdens het weekend of net niet, het boek bevat de meest uiteenlopende situaties. De kans is dus reëel dat je je eigen situatie wel ergens zal herkennen.
Ondanks dat we intussen heel wat wetswijzigingen verder zijn, de gevoelens en emoties eigen aan co-ouderschap zijn nauwelijks veranderd.

Dido Michielsen, (2005), “Uit elkaar: een leven na de scheiding”

Boek scheiding Dido Michielsen Uit elkaar
Na een scheiding is niets meer zoals het was, en al helemaal niet wanneer er tijdens het samenleven ook nog kinderen zijn geboren. Dido Michielsen, van wie de ouders scheidden toen zij zeven was, beschrijft in Uit elkaar de belangrijkste aspecten van die wederopbouw na de scheiding. Niet alleen de gescheiden ouders, maar ook de omgeving – kinderen, nieuwe partners, stiefkinderen, grootouders, halfbroertjes en -zusjes – komen aan het woord. Het boek bestaat uit tien hoofdstukken, die staan voor de tien fases die bij elke scheiding horen. Elk hoofdstuk opent met een anekdote uit Dido’s eigen leven, gevolgd door de ervaringen van anderen. Uit elkaar is geen opsomming van menselijk leed of een uitlaatklep voor rancune, maar een schets van het moderne `splintergezin’ zoals dat de laatste jaren maar al te vaak voorkomt.

 

Jacqueline VAN SWET, (2004), “Mijn ouders gaan scheiden: en ik dan?”

Boek scheiding Jaqueline Van Swet Mijn ouders gaan scheiden en ik dan?

Jongeren waarvan de ouders gaan scheiden zitten met veel onopgeloste vragen. Naast hun verdriet krijgen ze te maken met twijfels en vragen. Vragen waar soms een duidelijk antwoord op is, maar soms ook niet: Moet ik nu ook verhuizen? Zie ik mijn broers en zussen nog wel? Hoe moet dat nu op school? De meeste ouders proberen hun kinderen zo goed mogelijk op te vangen en te begeleiden in dit proces maar dat lukt niet altijd even goed. Ouders hebben op dat moment te maken met hun eigen verdriet en alle praktische zaken die na een scheiding geregeld moeten worden. Daarom kan dit boek juist een goede oplossing zijn voor die jongeren die niet genoeg steun krijgen van thuis uit en worstelen met vele vragen. In Mijn ouders gaan scheiden. En ik dan? geeft de auteur zoveel mogelijk antwoord op alle vragen die een echtscheiding kan oproepen bij jongeren. Het biedt zoveel mogelijk oplossingen voor hun problemen. Er komen tientallen jongeren aan het woord die vertellen over hun eigen ervaringen. Zij vertellen niet alleen over de moeilijke kanten van de scheiding van hun ouders, maar ook over de positieve veranderingen na de scheiding.

 

Inge DEWAELE, (2003), “Samen uit elkaar: ouder blijven na de scheiding

Boek scheiding Inge Dewaele Samen uit elkaar
Wie scheidt en kinderen heeft, wordt met extra veel problemen geconfronteerd: ouder blijf je immers voor altijd. Boeken over scheiding focussen meestal op het kind. Het unieke aan dit boek is dat het inzoomt op de ouders zelf. Het wil handvatten aanreiken om het leven na de scheiding weer vorm te geven. Hoe ga je om met de reactie van anderen? Hoe onderhoud je de relatie met je ex-partner en zijn of haar familie? Met tientallen concrete tips om je na de scheiding niet te verliezen in de details. Ouder van je kind blijf je altijd, ook na de scheiding. En al is de vader of de moeder van je kind of kinderen je partner niet meer, toch zul je samen nog heel wat beslissingen moeten nemen die hun toekomst beïnvloeden. Welke regeling tref je bijvoorbeeld als het gaat om bezoekregelingen of bedtijd, studiekeuzes en vakantiemogelijkheden?

 

Annelies GERAETS, (2002), “Eén hart, twee huizen”

Boek scheiding Annelies Geraets één hart twee huizen

Het boek is bedoeld als leidraad voor ouders in scheidingssituaties  en biedt informatie over:

– de verschillende vormen van (echt)scheiding in België
– de ouderschapsovereenkomst
– het ouderlijk gezag
– de beste verblijfsregeling , aangepast aan de leeftijd van het  kind
– de verblijfplaats
– het onderhoudsgeld
– het hoorrecht
– de ontwikkelingspsychologie van het kind in relatie tot de  ouderlijke scheiding
– factoren die de impact van een scheiding op het welzijn van  kinderen bepalen
– mogelijke gevolgen van een ouderlijke scheiding
– tips om het welzijn van het kind te bevorderen tijdens en na de  scheiding

Onderwerpen zoals ‘hechting’, ‘loyaliteit’, ‘parentificatie’,  ‘Parental Alienation Syndrome (ouderverstoting)’ en een goede  ‘scheidingsmelding’ worden eveneens besproken.