De SCHIP-aanpak

Conflict en verlies zijn nauw verbonden

Een deel van de scheidingen mondt uit in een vechtscheiding of dreigt er één te worden. Niet iedere relatiebreuk verloopt in een goede verstandhouding. 

“Vechtscheiding”, het woord alleen al verwijst meteen naar het conflict. Daarmee gaan we voorbij aan de rouw en het verlies die een relatiebreuk met zich meebrengen. Niet alleen het verlies van de partner en het gedeeltelijk verlies van de kinderen, maar ook verlies van vertrouwen, financiële zekerheid, sociale omgeving, huis,… 

Bemiddeling is een krachtige methode om de conflicten aan te pakken. Hoewel ook de emoties besproken worden, focust een bemiddeling er op de conflicten beheersbaar te maken, om goede afspraken voor de toekomst te maken. Wanneer onder het conflict de pijn en het verlies nog te veel aanwezig zijn, kan je de conflicten niet voldoende aanpakken en moet eerst de pijn aandacht krijgen. 

Individuele rouwtherapie focust zich op het verlies. Als het conflict nog te zeer op de voorgrond staat, kom je niet toe aan de verwerking van het verlies. 

Typisch tijdens een scheiding, relatiebreuk of vechtscheiding is dat het conflict en het verlies voortdurend strijden om de aandacht. De SCHIP-aanpak geeft aandacht aan beiden. Het is een postrelationeel traject voor ex-partners. Het doel is om de ex-partners zodanig met elkaar te verbinden dat ze daarna in staat zijn om samen te werken in hun gezamenlijk ouderschap.


Hoe werkt het?

Het traject verloopt in 5 fases:

  • S – Samenkomen
  • C – Conflict- en verliesverheldering
  • H – Helpend horen
  • I – Integratie
  • P – Partnerschap

Het totale traject wordt gespreid over een 15-tal sessies en je moet rekenen op een duur van ongeveer 6 maanden. Het traject kan alleen gevolgd worden met beide ouders samen. Een afzonderlijk kennismakingsgesprek is wel mogelijk. 


Tarieven

Sessie van 1,5 uur 90 euro
Kennismakingsgesprek 50 euro

Bij aanvang vragen we een voorschot van 50%, gebaseerd op een traject van 15 sessies. De eindafrekening volgt onmiddellijk na het laatste gesprek. Gemaakte afspraken kunnen tot 24 uur vóóraf geannuleerd worden, daarna worden ze aangerekend.

We bieden de keuze tussen live sessies in onze praktijkruimte of online sessies.