Vergeet je coronatoeslag niet aan te vragen

cijfers

Er werden en worden nog steeds maatregelen genomen om mensen tijdens deze crisis te ondersteunen. Eentje daarvan is een eenmalige toeslag van 120 euro op het groeipakket, de vroegere kinderbijslag.

Er wordt geschat dat 126.000 gezinnen in aanmerking zouden kunnen komen voor deze toeslag. Helaas moet je zelf actie ondernemen en een aanvraag doen. Dit komt omdat één van de criteria een inkomensverlies is en de uitbetalingsdiensten daarop geen zicht hebben.  Het aantal aanvragen tot nu toe is heel laag. Laat dit extraatje dus niet liggen als je er recht op hebt.

Wie kan de toeslag aanvragen?

  • Gezinnen met een kind of kinderen die een groeipakket ontvangen
  • Die door de coronacrisis in maart, april, mei of juni een inkomensverlies van minstens 10% hebben in vergelijking met de maand januari of februari 2020
  • En waarbij het gezinsinkomen onder de inkomensgrens van 2.213,30 euro ligt (bruto belastbaar inkomen)

Bedrag

Je ontvangt eenmalig een extra bedrag van 120 euro voor elk kind dat recht heeft op een Groeipakket.

Dat bedrag ontvang je in drie schijven van 40 euro: een eerste schijf van 40 euro voor de maand waarin je de aanvraag doet en telkens nog eens 40 euro voor de twee daaropvolgende maanden.

De toeslag wordt apart betaald. Je ontvangt hem dus niet samen met je Groeipakket.

Hoe aanvragen?

Wie het Groeipakket voor zijn kind(eren) ontvangt, kan de COVID-19-toeslag aanvragen.

Je kan een aanvraag doen tot 31 oktober 2020 bij de uitbetaler van je groeipakket (Kidslife, Infino, Fons, Parentia of MyFamily). Als je niet weet wie je uitbetaler is, kan je dat hier opzoeken.  

Bij de aanvraag voeg je bewijsstukken om je inkomensverlies aan te tonen,  bijvoorbeeld loonfiches, attest van de uitbetalingsinstelling voor uitkeringen, verklaring van de boekhouder voor zelfstandigen.

Als je aan alle voorwaarden voldoet wordt de toeslag uitbetaald. Je ontvangt de eerste schijf van 40 euro zo snel mogelijk na de goedkeuring van je aanvraag. De volgende twee schijven ontvang je telkens in het begin van de maand.

Gescheiden ouders

Zijn jullie beiden begunstigden van het groeipakket en woont je kind evenveel bij jou als bij de andere ouder (gelijk verdeelde huisvesting)? Dan kan elke ouder de helft van de coronatoeslag krijgen als zijn/haar gezin aan de voorwaarden voldoet. Beide ouders moeten daarvoor een aanvraag doen.

Woont je kind meer dan de helft van de tijd bij jou of ben jij de enige begunstigde van het groeipakket, dan krijg jij de volledige toeslag als je er recht op hebt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*