Kinderen in bemiddeling

kinderen

In Nederland start in mei een pilootproject in de familierechtbank van Zwolle. Scheidingsverzoeken zullen er niet meer behandeld worden als ouders niet kunnen aantonen dat ze met hun kinderen de omgangsregeling hebben besproken.

Of die dwang nu de juiste keuze is, laat ik in het midden. Wel staat vast dat als kinderen zich niet goed voelen bij de afspraken die ouders maken, de kans groot is dat die afspraken ook helemaal niet zullen werken.

 

Hoorrecht

Het algemeen principe is dat kinderen geen partij zijn in de echtscheiding van hun ouders. Toch kan de rechter beslissen om de kinderen uit te nodigen en hen te horen. Vanaf 12 jaar gebeurt dat wel regelmatig, maar dat gesprek heeft zo zijn beperkingen. Een rechter heeft weinig tijd, waardoor de gesprekken erg kort zijn. Het is niet eenvoudig om op basis van een kort gesprek te weten wat er echt leeft bij een kind. Bovendien wordt er van dat gesprek een verslag gemaakt. Het kind weet dus vooraf dat alles wat het vertelt nadien door zijn ouders zal gelezen worden. Voor sommige kinderen is dit heel onveilig.

 

Bemiddeling

Degene die een kind het best doorheen de scheiding of het conflict kan helpen, zijn zijn eigen ouders. De manier waarop een scheiding verloopt is enorm belangrijk voor het verwerkingsproces van ouders, maar ook van hun kinderen.

In de loop van een bemiddelingstraject bestaat de mogelijkheid dat we naar je kinderen luisteren. Het is wel belangrijk dat je weet dat jij als ouder de beslissingen zal nemen en niet je kind.

We bekijken tijdens de gesprekken met ouders of het zinvol is de kinderen te horen. We bespreken samen hoe dit gesprek er zal uitzien, hoe je je kind hierop kan voorbereiden, wat er gedaan zal worden met de informatie die we krijgen van je kind. Na het gesprek met de kinderen volgt er een uitgebreide terugkoppeling naar de ouders.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*